Svijet
0

Iranske snage sigurnosti ubile 18 krijumčara droge

FENA
Iranske snage sigurnosti ubile su najmanje 18 krijumčara droge i naoružanih osoba u blizini granice s Afganistanom, što je posljednji takav incident u tome području ovog mjeseca, javili su u utorak iranski mediji.

Poluzvanična novinska agencija Fars javila je da se sukob dogodio u ponedjeljak u sjeveroistočnom Iranu i da su 24 osobe ubijene.

Iranska državna televizija, koja je javila o manjoj brojci od 18 ubijenih, prikazala je snimke tijela ubijenih kako leže na tlu u brdskom području, prenosi Reuters.

Ljudi su, sudeći po izvještajima, ubijeni u blizini grada Taibada u pokrajini Khorasan Razavi, gdje su snage sigurnosti prošle sedmice, kako su javili državni mediji, ubile 12 trgovaca drogom i zaplijenile 500 kg narkotika u dvije operacije.

Iran je na ruti krijumčara heroina ka Zapadu iz Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača maka koji se prerađuje u heroin.

Teheran često optužuje Sjedinjene Države, svoga starog neprijatelja, zbog neuspjeha da se bori s rastućim problemom proizvodnje droge u Afganistanu nakon što su američke snage svrgnule islamističku talibansku vladu 2001.

Sigurnosni zvaničnici u Afganistanu tvrde da ponovo osnaženi talibanski militanti, koji su najavili nastaviti svoju kampanju na protjerivanju stranih snaga izvlače profit od trgovine drogom.

Više od 3.300 pripadnika iranskih snaga sigurnosti ubijeno je u sukobima s krijumčarima droge od islamske revolucije 1979. godine.