Ometanje komunikacija
59

Iranska vojska predstavila novi dron za elektronsko ratovanje Kamen-19

S. M.
Kamen-19
Kamen-19
Armija Islamske Republike Iran predstavila je novi dron Kaman-19 na vojnoj vježbi koja je održana u utorak, objavio je brigadni general Alireza Sheikh putem državnih medija.

Sheikh je rekao da su jedinice za elektronsko ratovanje vježbale ometanje komunikacije dronova sa njihovom zemaljskom bazom, kao i elektronsko ometanje dronova u napadu.

"Također, u ovoj fazi vježbe, zračno-desantnu operaciju ometanja komunikacije dronova uspješno su izveli dronovi Ababil-4 i Kaman-19”, dodao je.

Iran je kritikovan na međunarodnoj razini zbog razvoja bespilotnih letjelica, posebno nakon što je ruskoj vojsci dao takozvane "kamikaza" dronove Shahed-136.

Iranski zvaničnici tvrde da su dronovi sastavni dio njihove nacionalne sigurnosti. Kontraadmiral Habibollah Sayyari, zamjenik načelnika Iranske vojska za koordinaciju rekao je da skoro 200 dronova pokriva strateške vode Perzijskog zaljeva i Omanskog mora i da je održavanje i poboljšanje borbene gotovosti jedan od neizbježnih principa Armije Islamske Republike Iran.