Svijet
0

Iranska štampa kritikuje Ahmedinedžada zbog njegove posjete Latinskoj Americi

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad predmet je oštre kritike iranske štampe i poslanika zbog njegove posjete Latinskoj Americi dok tenzije u regionu rastu.

"Dok Condoleezza Rice, s iranskim nuklearnim dosjeom u ruci, vodi konsultacije s arapskim i muslimanskim zemljama, susjedima Irana, dotle iranski predsjednik pjeva pjesmu o pobjedi socijalizma u Latinskoj Americi, zajedno s djecom duhovnog vođe Simona Bolivara i prijatelja Fidela Castra" piše reformatorski dnevni list Etemad Melli.

"SAD nam sve više stežu obruč. Najveća mornaričko zrakoplovna sila SAD-a nalazi se u Perzijskom zaljevu. Situacija u Iraku i Afganistanu je jasna. Naši odnosi s arapskim zemljama regiona, posebno sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emirtatima ili s Jordanom popuštaju", nastavlja ovaj dnevni list.

"Zar vi zaista vjerujete da ljudi poput Huge Chaveza, Rafaela Correa i Daniela Ortege mogu biti strateški saveznici Irana?", zapitao je ovaj dnevni list Ahmedinedžada.

"Ovi ljevičarski prijatelji su dobri za razgovore uz kafu, ali ne u definiranju naših sigurnosnih, političkih, međunarodnih ili ekonomskih prioriteta", dodaje Etemad Melli.

Nekoliko poslanika, uključujući tu i konzervativnu struju, također je kritikovalo posjetu Ahmedinedžada, dok vlada kasni u pripremi budžeta.

"Po njegovom povratku, parlament će zatražiti od predsjednika da se izjasni o odabranom trenutku, odabranim zemljama i nužnosti ove posjete u sadašnjoj situaciji", izjavio je konzervativni poslanik Mohammad Khosh-Chehrer, ocjenjujući da ova posjeta"nije bila opravdana",

Predsjednik Ahmedinedžad, u potrazi za saveznicima protiv SAD-a, započeo je u subotu turneju po Latinskoj Americi posjetom venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu, velikom protivniku Washingtona i glavnoj podršci nuklearnog programa Teherana.