Svijet
0

Iranska policija demantuje da su poginuli demonstranti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef policije u Teheranu Azizolah Radžabzadeh demantirao je navode opozicione web stranice da su u današnjem sukobu policije i demonstranata u glavnom gradu Irana poginula četiri demonstranta.

"Do sada nema izvještaja o ubistvima i niko nije ubijen do ovog trenutka", prenijela je izjavu policajca iranska studentska novinska agencija ISNA.

Iranska opozicija je na svojoj web stranici objavila da su sukobu proreformskih demonstranata i snaga sigurosti u centru Teherana poginule četiri osobe, prenijela je agencija Reuters.

Na njihovoj stranici kasnije je navedeno i da su policijske snage odbile naređenja da pucaju na demonstrante i da su neki od njih pucali u zrak.

Protesti opozicije održavaju se drugi dan zaredom, tokom dana žalosti zbog smrti disidentskog velikog ajatolaha Hoseina Alija Montazerija (87), prije nedjelju dana.

Policija je upotrijebila suzavac i pendreke da bi rastjerala demonstrante i sukobila se s njima na više mjesta u glavnom gradu.

Tenzije poslije smrti imama Montazerija dodatno su pojačane jučer i danas, obilježavanjem godišnjice smrti imama Hoseina, unuka poslanika Muhammeda preminulog u sedmom vijeku u bici koja je zapečatila razlaz šiitskih i sunitskih muslimana, navela je britanska agencija.