Pohvalili njegov čin
11

Iranska fondacija ponudila veliku nagradu napadaču na pisca Salmana Rushdieja

G. M.
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Jedna iranska fondacija pohvalila je čovjeka koji je prošle godine napao romanopisca Salmana Rushdieja, teško ga ozlijedivši, i rekla da će ga nagraditi s 1.000 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta, izvijestila je državna TV u utorak putem svog Telegram kanala.

Rushdie (75) izgubio je oko i jedna ruka mu je nepokretna nakon napada 24-godišnjeg Amerikanca, šiita iz New Jerseyja na pozornici književnog događaja održanog u blizini jezera Erie u zapadnom New Yorku u avgustu.

"Iskreno zahvaljujemo na hrabroj akciji mladog Amerikanca koji je usrećio muslimane oslijepivši jedno od Rushdiejevih očiju i onesposobivši mu jednu ruku", rekao je Mohammad Esmail Zarei, sekretar Fondacije za provođenje fetvi imama Homeinija.

Dodao je da je Rushdie sada samo živi mrtvac.

"U čast ove hrabre akcije, oko 1.000 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta bit će donirano toj osobi ili bilo kojem od njegovih pravnih zastupnika", dodao je Zarei.

Napad se dogodio 33 godine nakon što je ajatolah Ruhollah Khomeini, tadašnji iranski vrhovni vođa, izdao fetvu ili vjerski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Rushdieja nekoliko mjeseci nakon objavljivanja "Sotonskih stihova". Neki su muslimani odlomke u romanu vidjeli kao bogohulne.

Rushdie, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj porodici, godinama je živio skrivajući se pod zaštitom britanske policije.

Dok se iranska proreformska vlada predsjednika Mohammada Khatamija distancirala od fetve u kasnim 1990-ima, multimilionska nagrada koja je visila nad Rushdiejevom glavom nastavila je rasti i fetva nikada nije ukinuta.

Homeinijev nasljednik, vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, suspendiran je s Twittera 2019. jer je rekao da je fetva protiv Rushdieja "neopoziva". Muškarac optužen za napad na romanopisca izjasnio se nevinim za pokušaj ubistva drugog stepena i napad, prenosi Reuters.