Svijet
0

Iranka uhapšena zbog prisustva na nogometnoj utakmici

FENA
Iranska policija uhapsila je jednu šesnaestogodišnju djevojku koja je nedavno prisustvovala nogometnoj utakmici u Abadanu, na jugu zemlje, što je ženama strogo zabranjeno, piše u srijedu list "Etemad".

Djevojka se prerušila u dječaka kako bi mogla pratiti utakmicu dva lokalna kluba ali ju je odao njen piskav glas. Neko od navijača je pozvao policiju koja je odmah uhapsila djevojku i njenog dečka.

Kako nisu znali šta raditi s njom, policajci su pozvali svog starješinu koji im je naredio da djevojku odvedu roditeljima. U odsustvu oca, djevojku je preuzeo njen stric koji je prasnuo u smijeh kada ju je vidio, piše list.

Irankama je strogo zabranjen ulaz na stadione od islamske revolucije 1979. godine.

U aprilu 2006. iranski predsjednik Mahmud Amhadinedžad dozvolio je ženama da prisustvuju utakmicama ali je morao povući svoju odluku pod pritiskom vjerskih krugova.

Usprkos zabrani, mlade Iranke se često prerušavaju u dječake da bi neprimijećeno ušle na stadione. Taj fenomen je prikazan u filmu "Offside" režisera Jafara Panahija čije je prikazivanje zabranjeno u Iranu.

To je priča o nekoliko djevojaka koje se maskiraju u muškarce navijače u bezuspješnom pokušaju da sa stadiona prate utakmicu nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svjetski kup održan 2006. u Njemačkoj.

Oko 5.000 žena provalilo je 1997. godine na stadion Azadi u Teheranu da bi proslavilo pobjedu iranskih nogometaša koji su se kvalificirali za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.