Raymond Odierno
0

Iranci podrivaju sporazum SAD-Irak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki general Raymond Odierno, zapovjednik međunarodnih oružanih snaga u Iraku, optužio je Iran da pokušava potkupiti iračke parlamentarce kako bi propao sporazum koji bi američkim trupama omogućio da ostanu u Iraku nakon kraja godine, izvještava u ponedjeljak Washington Post.

General Odierno, koga navodi ovaj dnevni list, kaže da Iran radi istovremeno javno i u sjeni, na podrivanju sporazuma koji SAD treba da zaključiti s Irakom, a koji treba ratificirati irački parlament, prenio je AFP.

"Jasno, oni čine sve što mogu da nikada ne dođe do bilateralnog sporazuma između SAD-a i Iraka", rekao je general, navodi ovaj list.

"Znamo da postoje mnoge veze Irana s ljudima ovdje, već dugi niz godina, još iz doba vladavine Saddama Husseina, i mislim da Iranci koriste svoje kontakte da utiču na ishod glasanja u vijeću iračkih predstavnika", dodao je on.

General Odierno priznaje da nema dokaza o tim pokušajima, ali naglašava da "mnogi izvještaji obavještajnih službi nagovještavaju da Iranci plaćaju ljude da glasaju protiv sporazuma", dodaje Washington Post.

Pregovori o budućem statusu američkih snaga u Iraku, SOFA - Status of Forces Agreement, koji su počeli u februaru, trebali su biti završeni u julu, ali s obzirom na složenost pitanja i razlika, posebno datuma o povlačenju američkih trupa i imuniteta američkih vojnika i civila u Iraku, kasni se u izradi sporazuma.