Razlog za hapšenje
8

Iranci objavili snimak britanskog ambasadora na antivladinim protestima u Teheranu

M. A.
Rob Macaire na protestima u Teheranu (Foto: Screenshot)
Rob Macaire na protestima u Teheranu (Foto: Screenshot)
Iranska policija objavila je video britanskog ambasadora Roba Macairea i to neposredno prije njegovog hapšenja koje se desilo u subotu u Teheranu. Naime, na snimku se vidi kako ovaj diplomata protestuje protiv iranske vlade u glavnom gradu.

Macaire, koji je kasnije oslobođen, rekao je da je bio prisutan na protestima zbog obaranja ukrajinskog aviona te da je otišao kada je počelo "neko pjevanje".

On je kasnije na Twitteru objasnio da je pritvoren pola sata nakon što je napustio to područje, dodajući da je hapšenje diplomata nezakonito u svim zemljama, piše Sky News.

[TWITTER]1216627591832010752[/TWITTER]

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da je ambasador Macaire pozvan da objasni svoje, kako su naveli, ilegalno i neprimjereno prisustvo na antivladinom protestu.

Iranska policija Basij, koja je povezana s Iranskom revolucionarnom gardom, okupila se ispred Ambasade Velike Britanije u Teheranu zahtijevajući da ona bude zatvorena, prenose iranski državni mediji.

Također, zvanični portparol premijera Velike Britanije Borisa Johnsona rekao je da je zatvaranje Roba Macaira neprihvatljivo kršenje Bečke konvencije i da se slučaj mora istražiti.