Stradao u napadu drona
29

Iranci ne odustaju od osvete za ubistvo generala Qasema Soleimanija

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran ne namjerava odustati od namjere da osveti smrt major generala Qasema Soleimanija, koji je poginuo u napadu američkog drona 2020. godine.

"Neprijatelj nastavlja slati poruke da će, ako odustanemo od osvete Soleimanija, napraviti neke ustupke ili ukinuti neke sankcije. To je čista fantazija. Vrhovni vođa je naglasio potrebu za osvetom i komandant Revolucionarne garde je rekao da je osveta neizbježna te da ćemo izabrati vrijeme i mjesto za to", izjavio je komandant IRGC mornarice Alireza Tangsiri.

Soleimani je poginuo 3. januara 2020. godine u napadu američkog drona. Iran je uzvratio s dva projektila ispaljena na dvije baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici, a sankcionisao je i nekoliko desetina američkih zvaničnika koje smatra odgovornim za smrt svog generala.

U januaru je iranski predsjednik Ebrahim Raisi kazao da se Soleimanijeve ubice moraju suočiti s međunarodnim suđenjem, a generala je nazvao herojem za cijeli muslimanski svijet koji se borio protiv terorističke grupe ISIL u Iraku i Siriji. On je najavio osvetu okoliko se odgovorni ne nađu pred međunarodnim sudom.