Svijet
0

Iranac homoseksualac gubi pravo na azil

Sarajevo-x.com
Iranac homoseksualac je rekao da će biti pogubljen ukoliko ga deportuju iz Nizozemske iz razloga što je njegov zahtjev za azil odbijen, prenosi BBC.

Mehdi Kazemi je rekao da je njegov život u opasnosti ako se vrati u Iran, jer je njegov dečko, prije nego što je i sam pogubljen, odao Mehdijevo ime vlastima. Homoseksualni činovi su ilegalni u Islamskoj Republici Iran.

Holandski glasnogovornik je izjavio da će Kazemi biti poslan u Veliku Britaniju, prvu evropsku zemlju u koju je ušao. Mladićev zahtjev za azil je već odbijen.

Slučaj Mehdija Kazemija je sam od sebe postao kampanjom aktivista za borbu homoseksualnih prava širom Evrope.

Devetnaestogodišnji Kazemi je otputovao u Britaniju 2005. godine kako bi studirao engleski jezik. Tamo je i saznao da je njegov ljubavnik u Iranu otužen za sodomiju i pogubljen, objavio je Kazemijev odvjetnik Borg Palm.

Nakon što je odbijena mladićeva aplikacija za azil, on je otputovao u Nizozemsku 2006. godine kako bi nakratko izbjegao deportaciju u Iran.

Holandski imigracijski autoriteti su, u pravilu, popustljiviji kad su u pitanju homoseksualci Iranci, kojima je osiguran bolji status zbog režimske politike zemlje iz koje dolazi.

Holanđani odbijaju da razmotre slučaj. Sudeći po Dablinskoj regulaciji Evropske unije iz 2003. godine, prva država u koju podnosilac zahtjeva uđe, odgovorna je za procesuiranje aplikacije.

Kazemi je istakao da je njegov život ugrožen ne samo što je proglašen homoseksualcem nego i zbog medijske eksponiranosti ovog slučaja. Mladićev ujak, koji živi u Velikoj Britaniji, je rekao da porodica razmatra mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu.

U izvještaju Britanskog imigracijskog servisa stoji da će pažljivo istražiti svaki individualni slučaj prije donošenja odluke o napuštanju zemlje i da neće dozvoliti deportaciju ukoliko vjeruju da je povratak osobe u zemlju porijekla rizičan.

U Iranu su pogubljena dvojica tinejdžera, 2005. godine, nakon što su ih vlasti optužile za slučaj silovanja dječaka.