Svijet
0

Iran želi mirno okončanje spora Turske i Kurda

FENA
Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da Iran želi mirno okončanje spora Turske i kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraku.

"Ističemo da bi miroljubivi i diplomatski pristup trebalo nastaviti u ovom slučaju", rekao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hoseini na konferenciji za novinare koju je prenosila iranska televizija.

Hoseini je dodao kako vjeruje da samo pregovori između susjednih zemalja mogu dati pozitivan učinak u nalaženju rješenja za taj problem.

Prema ocjeni agencija Reuters najnoviji potez iranskog MVP-a je najjasniji stav zvaničnog Teherana koji ne želi vidjeti upade turske vojske u sjeverni Irak.

Turska ima goleme snage i naoružanje na granici sa sjevernim Irakom, odakle kurdski pobunjenici izvode brojne napade u Turskoj, mada su i iranske snage imale nekoliko okršaja tokom ove godine s kurdskim pobunjenicima na svojoj granici sa susjednim Irakom.

I Washington je izvršio pritisak na Tursku da se uzdrži od slanja svojih trupa u Irak navodeći da takav potez može destabilizirati sjeverni Irak i izazvati širu regionalnu krizu.

Američki predsjednik George W. Bush danas će se u Washingtonu razgovarati s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom o načinima kako se suprotstaviti prijetnji pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK).