Svijet
0

Iran zaprijetio prekidom saradnje sa IAEA-om

FENA
Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad
Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad
Iran je zaprijetio u petak da će prekinuti svaku dobrovoljnu saradnju s UN-ovom agencijom za nuklearni nadzor (IAEA) ukoliko bude prijavljen Vijeću sigurnosti radi eventualnih sankcija zbog njegova kontroverznoga nuklearnog programa.

Ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio je kako će Evropljani izgubiti priliku koju trenutno imaju u vezama s Iranom te da će Teheran blokirati iznenadne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, javila je iranska državna televizija, prenosi AP.

"U slučaju da Iran bude prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a, vlada će biti dužna okončati svaku dobrovoljnu saradnju", navela je televizija Mottakijeve riječi.

U izjavi se misli na zakon usvojen prošle godine koji traži od vlade da blokira iznenadne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja ukoliko UN-ova agencija za nuklearni nadzor prijavi iranski nuklearni porogram Vijeću sigurnosti.

Iran je dobrovoljno dopuštao iznenadne inspekcije IAEA-e od 2003. godine.

Zakon također zahtijeva od iranske vlade da nastavi sve nuklearne aktivnosti koje je dobrovoljno prekinula, među ostalima i obogaćivanje urana.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Britanije i Francuske saopćili su u četvrtak da su razgovori zapali u ćorsokak nakon više od dvije godine teških pregovora i da bi ovaj slučaj trebalo prijaviti Vijeću sigurnosti.