"Neosnovane" optužbe
9

Iran zaprijetio Kuvajtu recipročnim mjerama zbog odluke da protjera diplomate

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iran je u četvrtak zaprijetio recipročnim mjerama kuvajtskoj odluci da protjera većinu njegovih diplomata iz te zalivske zemlje, navodeći da su optužbe da Teheran stoji iza terorističke ćelije u toj zemlji "neosnovane".

"Snažno iransko protivljenje proslijeđeno je kuvajtskom otpravniku poslova. Ponovljeno je da Iran zadržava pravo na recipročne mjere", izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi u saopćenju na svom Telegram kanalu.

Visoki kuvajtski zvaničnik izjavio je ranije za AFP da je od 15 iranskih diplomata zatraženo da napuste zemlju.

Potez je uslijedio nakon sudskog postupka u kome je 21 osoba proglašena krivom za pripadnost ćeliji koju je formirala i obučavala iranska Revolucionarna garda, što Teheran negira.

"Žalosno je da kuvajtski zvaničnici, u ovoj osjetljivoj situaciji u regiji, umjesto da ulažu napore na smanjenju beskorisnih napetosti, napadaju Islamsku republiku neutemeljenim optužbama", izjavio je zvaničnik iranskog ministarstva vanjskih poslova kuvajtskom otpravniku poslova - navodi Ghasemi.

Novinska agencija Irna javila je da trenutno 20 iranskih diplomata radi u iranskoj ambasadi u Kuvajtu.

Nije potvrđeno da li je iranski ambasador u Kuvajtu Alireza Enayati među protjeranim diplomatima.

Kuvajt je značajno reducirao svoje diplomatsko prisustvo u Teheranu prošle godine nakon što je njena saveznica Saudijska Arabija potpuno prekinula odnose s Iranom, zadržavajući samo otpravnika poslova i dvoje zvaničnika, navodi Irna.