Svijet
0

Iran započinje graditi novu nuklearnu elektranu

NINA
Iran je započeo graditi novi istraživački nuklearni reaktor koji bi mogao proizvesti dovoljno plutonija za jednu atomsku bombu godišnje, saznaje se iz diplomatskih izvora bliskih Ujedinjenim narodima.

"Iran je postavio temelje za istraživački reaktor u Araku", kazao je za Reuters jedan zapadni diplomat blizak UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), tražeći da ostane anoniman.

U septembru prošle godine IAEA je usvojila rezoluciju kojom je pozvala Iran da "kao još jedan znak jačanja povjerenja, dobrovoljno razmotri odluku o pokretanju izgradnje istraživačkog reaktora na tešku vodu".

Reaktore na tešku vodu može se koristiti za proizvodnju značajnih količina plutonija, a koji se može izdvojiti iz potrošenog goriva.

Diplomati iz IAEA-ina 35-članog Odbora i diplomati bliski toj agenciji potvrdili su da su o postavljanju temelja saznali s fotografija koje je snimio komercijalni satelit.

SAD i druge države koje kritiziraju Iran, dovele su u pitanje potrebu za tim reaktorom, za koji se pretpostavlja da bi trebao biti gotov najranije do kraja ovoga desetljeća.

"Iran je IAEA-i pružio promjenjive i kontradiktorne razloge ovog projekta koji otvara vrata proizvodnji plutonija", kazao je danas američki vođa delegacije na sastanku IAEA-e u Austriji.

Komentar iranskih dužnosnika nije bilo moguće dobiti.