Svijet
0

Iran zabranio WhatsApp, Viber i Tango

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranske vlasti su donijele odluku o zabrani korištenja mobilnih internet usluga poput aplikacija WhatsApp, Viber i Tango.

Iranska državna novinska agencija IRNA javlja da je predsjednik iranskog pravosuđa ajatolah Amoli Larijani izdao naredbu Ministarstvu komunikacija da roku od 30 dana blokira pristup mobilnim aplikacijama Whatsapp, Viber i Tango.

U pismu ministru komunikacija Mahmoudu Vaiziju se navodi da je razlog za zabranu tih aplikacija činjenica da su posredstvom njih objavljivane poruke uvredljivog sadržaja za islam, sigurnost i lidera islamske revolucije ajatolaha Homeinija.

Iranske vlasti provode jake mjere ograničavanja upotrebe interneta u zemlji. To je odmah pizazvalo reakcije hakera, pa su se ubrzo razvili i programi za "probijanje" zabrana.

Aktuelni predsjednik Irana Hassan Rouhani je, za razliku od svojih prethodnika, veoma blagog političkog habitusa i sam koristi internet i društvene mreže. On od iranskih vlasti traži ukidanje tih zabrana, zbog čega je nerijetko na meti oštrih kritika iranskih konzervativaca.

Rouhani je prošle sedmice govorio za državnu televiziju i tom prilikom istakao važnost interneta za pristup novim informacijama i tehnologijama za učenike, naučnike i sve ljude, te pozvao vjerske lidere da budu tolerantni o pitanju upotrebe interneta, prenosi Anadolu Agency (AA).