Vježbe u Persijskom zalivu
0

Iran za sutra najavio testiranje rakete dugog dometa

FENA
Iranski zvaničnici su najavili da će u subotu ispaliti rakete dugog dometa, u okviru vojnih vježbi koje se održavaju u Persijskom zalivu.

Vlada u Teheranu posjeduje rakete dugog dometa uključujući i sistem Shahab-3 koji može da dosegne teritoriju Izraela i američke baze na Bliskom istoku.

"Mornarica Irana testiraće nekoliko vrsta raketa dugog dometa u Persijskom zalivu. Ispaljivanje raketa predstavlja kulminaciju vježbi, rekao je zamenik komandanta mornarice Irana admiral Mahmud Musavi", prenosi u petak Reuters.

Vojna vežba i testiranje raketa održavaju se u vrijeme zategnutih odnosa Teherana i Washingtona.

Vlada u Teheranu prijeti da će zatvoriti Hormuški moreuz kroz koji prolazi šestina transportovane nafte na svjetskom nivou.

Američka Peta flota nalazi se u Persijskom zalivu, a Washington tvrdi da neće dopustiti prekid transporta nafte kroz Hormuški moreuz, podsjećaju agencije.

Amerika i Izrael nisu isključile vojnu akciju u slučaju da Teheran nastavi da se ponaša protivno "međunarodnim normama".

Tokom vojnih vježbi 2009. godine, Iran je testno ispalio Shabab-3 zemlja-zemlja rakete.

Washington je izrazio zabrinutost zbog teheranskih raketa, među kojima se nalaze raketa Shabab-3 srednjeg raspona koja ima domet od 1.000 kilometara, raketa Gadr-1 s dometom od 1.600 kilometara i podvrsta Shabab-3 rakete s dometom od oko 2.400 kilometara.

Iran je počeo desetodnevnu vojnu vježbu u Zalivu prošle subote da bi pokazao da će se braniti u slučaju napada neprijatelja kao što su Izrael i SAD.