Svijet
0

Iran: Vi nama sankcije, mi vama ne damo naftu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran ne isključuje korištenje nafte kao oružja nakon što mu je Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo sankcije zbog njegovog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, rekao je iranski ministar za naftu i energetiku Kazem Vaziri-Hamaneh.

"Ako bude potrebno, naša zemlja će koristiti svako oružje da bi se odbranila", rekao je ministar novinskoj agenciji Fars na pitanje da li Teheran razmatra korištenje nafte kao mogućeg oružja.

Iran je u prošlosti više puta ponavljao kako će ako mu se nametnu sankcije, koristiti "naftu kao politički instrument" te je čak upozoravao da neće dozvoliti nikakav izvoz nafte iz Perzijskog zaliva.

Zemlje u regiji kao i cijela međunarodna zajednica sa svoje strane su više puta iskazale bojazan da bi kao odmazdu za sankcije Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac u Perzijskom zalivu i tako opstruirati međunarodni izvoz nafte.

Ministar Vaziri-Hamaneh rekao je da je i prije Rezolucije 1737 UN-a iranska naftna industrija imala problema usljed prošlih sankcija, ali da se nada kako nove sankcije neće još više ugroziti naftne projekte i poslovanje Irana.

"Napokon, odluka je države da se ne pokori pritiscima i ultimatumima, a mi (ministarstvo za naftu) dio smo ovoga državnog sistema i prema tome smo obavezni slijediti i provoditi državnu politiku i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo na najbolji način proveli naše naftne projekte", rekao je ministar.

Trenutno iranski kapacitet proizvodnje nafte iznosi oko 4,2 miliona barela na dan, prenosi Hina, ali ministarstvo nafte planira povećati kapacitet proizvodnje na pet miliona barela na dan do 2010.