|

Iran uspješno lansirao raketu "Kavoshgar 2"

Iran uspješno lansirao raketu "Kavoshgar 2"
0
F
FENA
26.11.2008. u 21:44
11
komentara
0

dijeljenja
Iran uspješno lansirao raketu "Kavoshgar 2" Foto: AFP/File
Iran je uspješno lansirao raketu "Kavoshgar 2", javili su u srijedu iranski državni mediji, dokazujući napredak Irana u balistici, u vrijeme kada je Zapad zabrinut zbog nuklearnih ambicija te zemlje.
Lansiranje je uslijedilo nakon najave date ranije ovog mjeseca prema kojoj je Iran testirao novu generaciju rakete zemlja-zemlja, uz obrazloženje da je spreman za odbranu od bilo kog napadača, prenio je Reuters.

Državna televizija nije navela detalje o raketi "Kavoshgar 2" ("Istraživač") već je samo saopćeno da će pojedinosti o tom projektilu domaće proizvodnje biti date kasnije.

Balistička tehnologija dugog dometa koristi se za slanje satelita u svemir, ali može biti korištena i za lansiranje oružja, navodi Reuters.

Iran je izazvao strahovanja u međunarodnoj javnosti kada je u februaru lansirao raketu "Istraživač 1", kao dio svoga satelitskog programa.

Sjedinjene Države su saopćile da će to lansiranje samo dodatno izolirati Teheran od međunarodne zajednice.

Napetosti su pojačane proteklih mjeseci uslijed spekulacija o mogućem američkom ili izraelskom udaru na iranska nuklearna postrojenja, za koja Zapad sumnja da su dio tajnog programa za proizvodnju atomskog oružja, podsjeća agencija Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...