Mohamed ElBaradei
0

Iran uskoro neće proizvesti nuklearno oružje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je da Iran neće uskoro proizvesti nuklearno oružje i kako su pretjerana upozorenja na opasnosti koje navodno prijete od nuklearnog programa te zemlje.

U intervjuu najnovijem broju stručnog časopisa "Bilten nuklearnih naučnika" ElBaradei je podsjetio kako nema konkretnih dokaza da Teheran radi na razvoju nuklearnog oružja.

"Ipak, mnogi upozoravaju kako je iranski nuklearni program najveća prijetnja na svijetu. Mislim da je to pretjerivanje," rekao je ugledni stručnjak za nuklearna pitanja, prenosi Reuters.

Teheran uporno tvrdi da iranski program obogaćivanja urana ima mirnodopsku namjenu i da je njegova svrha proizvodnja električne energije. Zapadne zemlje sumnjaju da se iza civilnog programa krije pokušaj Teherana da napravi nuklearno oružje.

ElBaradei, koji u novembru napušta dužnost direktora IAEA-e, rekao je da Iran treba biti otvoreniji prema Agenciji za atomsku energiju, ali da ideja kako će Iran sutra proizvesti nuklearno oružje nije realna.

On je u intervjuu ocijenio da treba hitno djelovati u skladu s prijedlogom američkog predsjednika Baracka Obame da se uspostavi dijalog između Washingtona i Teherana, ali da uvođenje oštrijih sankcija ne bi dalo rezultate.

ElBaradei je rekao kako na osnovu iskustva sa Sjevernom Korejom i Irakom smatra da je dijalog efikasnije sredstvo od sankcija.

Njemačka će u četvrtak biti domaćin razgovora dužnosnika SAD-a, Kine, Francuske, Velike Britanije i Rusije o iranskome nuklearnom programu.

Očekuje se da će zapadne zemlje izvršiti pritisak na Kinu i Rusiju da podrže novi "paket" sankcija protiv Irana usmjeren na energetski sektor, naveo je Reuters.