Svijet
0

Iran upozorio zapadne sile da će uzvratiti na napad

FENA
Ahmad Vahidi (Foto: AFP/FARS NEWS/File)
Ahmad Vahidi (Foto: AFP/FARS NEWS/File)
Iranski ministar odbrane upozorio je u utorak da će Islamska Republika uzvratiti zapadnim ratnim brodovima u Zalivu ukoliko bude napadnuta zbog svog nuklearnog programa, javila je poluzvanična novinska agencija Fars.

Ministar Ahmad Vahidi izjavio je da je u sada više od 90 ratnih plovila u Zalivu, plovnom putu od ključnog značaja za snabdijevanje svijeta naftom i da su oni tu stvorili "ratno okruženje", prenosi Reuters.

"Među njima su podmornice, nosači aviona i razarači", izjavio je on tokom konferencije o Zalivu u Teheranu.

"Koji razlog stoji iza gomilanja tolikog broja ratnih brodova i kakav je zapravo njihov cilj, da li u oni usmjereni protiv irana?", naveo je Fars Vahidijeve riječi.

"Zapadnjaci dobro znaju da postojanje tih ratnih brodova u Perziskom zalivu služi kao najbolja operativna meta za Iran ukoliko požele da poduzmu vojnu akciju protiv nas", kazao je on.

Iran je upozorio odmazdom za svaki napad na njegova nuklearna postrojenja, za koje Zapad sumnja da su dio njegovih napora da razvije atomsku bombu. Teheran negira tu optužbu.

Ni Izrael ni Sjedinjene Države nisu odbacili vojnu akciju ukoliko diplomatija ne uspije da riješi dugotrajno sporenje oko iranskih nuklearnih ambicija.

"Amerikanci daju protivrječne izjave o mogućnosti (napada na Iran)", navela je zvanična novinska agencija Irna Vahidfijevu izjavu.