|

Iran upozorio strane sile da se drže podalje od Zaljeva

Iran upozorio strane sile da se drže podalje od Zaljeva
2
F
FENA
22.9.2019. u 13:23
32
komentara
2

dijeljenja
Iran upozorio strane sile da se drže podalje od Zaljeva Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik upozorio je da strane sile ugrožavaju sigurnost Zaljeva, nakon što su SAD poručile da šalju vojno pojačanje u regiju.
Hassan Rouhani rekao je da su strane sile uvijek donosile "bol i bijedu", piše BBC.

SAD šalju više vojnika u Saudijsku Arabiju nakon napada na saudijske naftne pogone za koje obje države krive Iran.

Rouhani je također rekao da će Iran u narednim danima predstaviti novu zaljevsku mirovnu inicijativu pri Ujedinjenim nacijama.

Govorio je na godišnjicu početka iransko-iračkog rata 1980.-1988., koja se obilježava vojnim paradama u Teheranu i drugim gradovima.

"Strane sile mogu prouzrokovati probleme i nesigurnost za naš narod i za naš region", rekao je u televizijskom obraćanju.

Kazao je da je u prošlosti slanje stranih trupa uvijek značilo katastrofu i poručio da se "drže podalje" od Zaljeva.

Ove godine je zabilježena stalna napetost između SAD-a i Irana, nakon što je predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma usmjerenog na ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Posljednje tenzije izazvane su napadima bespilotnih letjelica i raketa na saudijske naftne objekte Abqaiq i Khurais 14. septembra.

Jemenski pobunjenici Houthi iz Irana su rekli da su izveli napade, ali i SAD i njihov saveznik Saudijska Arabija - glavni iranski rival - rekli su da Iran stoji iza njih, što što je Teheran kategorički negirao.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...