Desetine ubijene u napadu
43

Iran uhapsio sve osobe povezane sa dvostrukim terorističkim napadom, otkriveno 16 bombi

F. H.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u posjeti ranjenim (Foto: EPA-EFE)
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u posjeti ranjenim (Foto: EPA-EFE)
Iranski tužitelj rekao je da su uhapšeni svi teroristi umiješani u napad trećeg januara u kojem je ubijeno više od 90 ljudi i ranjeno na desetine drugih u južnom gradu Kermanu.

Tužitelj Kermana Mahdi Bakhshi otkrio je informacije u televizijskom intervjuu u subotu, tri dana nakon terorističkog napada.

"Trideset i dvije osobe uhašene su u vezi sa slučajem Kerman teroristički zločin i prolaze kroz preliminarna ispitivanja", rekao je.

Osim toga, dodao je pravosudni dužnosnik, čak je 16 bombi otkriveno širom pokrajine Kerman čija je eksplozivna snaga bila veća od samoubilačkih prsluka korištenih u napadu u srijedu, izvijestila je Press TV.

"Tokom posljednjih mjeseci čak 23 terorista ISIL-a koji su bili spremni izvesti samoubilačke napade uhapšeno je širom pokrajine Kerman", istaknuo je tužitelj.

Dvostruke eksplozije u srijedu na događaju održanom u znak obilježavanja četvrte godišnjice ubistva general-pukovnika Qassema Soleimanija rezultirale su tragičnim gubitkom najmanje 91 života, uključujući 9 djece, i ostavile gotovo 300 ozlijeđenih osoba, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Teroristička grupa ISIL preuzela je odgovornost za napad.