Svijet
166

Iran: Uhapšene zbog neprimjerenih fotografija bez hidžaba na Instagramu

Klix.ba
Foto model Elham Arab
Foto model Elham Arab
Osam osoba je uhapšeno zbog objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, prije svega na Instagramu, koje nisu u skladu sa pravilima islama. Ovo uključuje i fotografije na kojima su žene bez hidžaba, saopćio je teheranski Sud za cyber kriminal.

Hapšenja su sprovedena nakon dvogodišnje istrage pod nazivom "Pauk II", a na meti su se našli i fotomodeli zbog postavljanja fotografija sa otkrivenom kosom, što je ženama u javnosti zabranjeno od Islamske revolucije 1979. godine.

Prema izvještaju suda, tokom operacije je identifikovano 170 koji su učestvovali u kreiranju i postavljanju fotografija na Instagram, među kojima je 59 fotografa i šminkera, 58 fotomodela, 53 menadžera i radnika modnih salona, prenosi AFP.

"Otkrili smo da oko 20 posto fotografija na Instagramu iz Irana postavljaju ljudi iz modnih krugova", rekao je predstavnik suda Javad Babaei prilikom gostovanja u emisiji nacionalne televizije.

Babaei je rekao da je njihova dužnost da se suprotstave onima koji na organizovan način šire nemorala, neislamsku kulturu i promiskuitet. Osim Babeia, gost emisije je bila i Elham Arab, bivši fotomodel, koja je izjavila da je zarađivala prosječno 3.330 dolara mjesečno. Njene fotografije su objavljene na Instagramu.

Instagram je izuzetno popularan u Iranu. Za razliku od Facebooka, Twittera i Youtubea, koji su blokirani, Instagram je dostupan svim Irancima.