Svijet
35

Iran tvrdi da može napraviti atomsku bombu, ali da to ne planira učiniti

F. H.
Nuklearno postrojenje u južnom Iranu (Foto: EPA-EFE)
Nuklearno postrojenje u južnom Iranu (Foto: EPA-EFE)
Šef Iranske agencije za atomsku energiju Mohammad Eslami kazao je da ova država ima sposobnosti da izradi atomsku bombu ali da ne žele to uraditi, prenijela je iranska novinska agencija.

Ovakve izjave od vodećih iranskih zvaničnika su rijetkost i dovode do povećanja zabrinutosti o stvarnoj naravi iranskog nuklearnog programa. Iran je ubrzao svoj nuklearni program nakon što je Donald Trump jednostrano napustio sporazum potpisan 2015. godine koji je trebao da osigura da Iran neće napraviti nuklearno oružje.

U izjavi koju je prenijela agencija Fars, Eslami se osvrnuo na izjavu višeg zvaničnika Kamal Kharrazija.

"Kako je gospodin Kharrazi spomenuo, Iran posjeduje tehnološke sposobnosti da napravi atomsku bombu, ali takav program se ne nalazi na agendi," rekao je Eslami.

Kharrazi je ranije rekao da Iran posjeduje tehnička sredstva da napravi nuklearnu bombu ali da nije načinjena odluka i da je naprave.

U junu je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi kazao da Iran može u roku nekoliko sedmica može dovoljno obogatiti uranij za izgradnju atomske bombe. Ipak, napomenuo je da posjedovanje dovoljno materijala ne znači i da bi posjedovao sposobnosti za izgradnju bombe.

Prema posljednjem izvještaju Iran posjeduje 43,1 kilogram uranija obogaćen na nivo od 60 posto, za izgradnju atomske bombe potrebno je 25 kilograma uranija obogaćenog na 90 posto.

Bečki pregovori koji se vode između Irana i zapadnih sila o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine u posljednjih nekoliko mjeseci našli su se u zastoju. Posljednji pokušaj pregovora se desio u Kataru u junu ali nije rezultirao postizanjem sporazuma.