Samit G7
20

Iran traži veći izvoz nafte ukoliko se želi spašavati nuklearni sporazum iz 2015. godine

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran želi izvoziti najmanje 700.000 barela nafte dnevno ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekla su dvojica iranskih zvaničnika i diplomat za Reuters.

"U znak dobre volje i korak naprijed prema otvaranju pregovora, odgovorili smo na prijedlog Francuske. Želimo izvoz nafte od 700.000 barela dnevno plaćenih novcem, a to je samo početak. Izvoz bi trebao doseći 1,5 milion barela", kazao je visoki iranski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi zvaničnik rekao je da se o iranskom programu balističkih projektila ne može i neće pregovarati i da su to naglasili vrlo jasno i otvoreno.

Zvaničnici nisu detaljno opisali francuski prijedlog, a francuski zvaničnici nisu bili u mogućnosti komentirati.

Iranski diplomat kazao je da Iran, također, odbacuje bilo kakve razgovore o njihovom pravu na obogaćivanje uranija, svog domaćeg nuklearnog goriva, a zauzvrat će se potpuno posvetiti obavezama nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izvori iz naftne industrije rekli su za Reuters da je iranski izvoz nafte u julu pao na 100.000 barela dnevno, zbog sankcija SAD-a koje jeamerički predsjednik Donald Trump uveo nakon što prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

Podsjećamo, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif iznenadno je stigao jučer u Biarritz, gdje se održava samit G-7, na kojem su ispoljene razlike između američkog predsjednika Donalda Trumpa i zapadnih saveznika zbog spornih pitanja.