Svijet
0

Iran traži od UN-a da reagira na prijetnje Izraela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je zatražio u subotu od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda reagira na najnoviju prijetnju Izraela da će napasti iranska nuklearna postrojenja.

"Ovako opasna prijetnja protiv suverene zemlje i članice UN-a je očigledno kršenje međunarodnog prava i kosi se s najosnovnijim principima Povelje UN-a, i naročito Vijeća sigurnosti", kaže se u pismu koje je iranski predstavnik pri UN-u Mohamed Kazai uputio generalnom tajniku svjetske organizacije Ban Ki-moonu.

Kazai u pismu Ki-moonu, čiji je sadržaj objavljen u subotu uvečer, zahtijeva od Vijeća sigurnosti nedvosmislenu reakciju na izraelsku prijetnju, prenijele su svjetske agencije.

Izraelski vicepremijer Shaul Mofaz izjavio je u petak za izraelski list Jediot Ahronot da Izrael nema drugog izbora nego da napadne Iran kako bi ga spriječio da razvije oružje za masovno uništenje.

Iranski predstavnik pri UN-u je dodao kako je odsustvo reakcije Vijeća sigurnosti protiv Izraela i ohrabrilo tu zemlju da nastavi i čak pojača svoje "nelegalne aktivnosti i politiku".