Svijet
0

Iran traži dijalog i kritikuje sankcije

FENA
Iran je od velikih sila zatražio u ponedjeljak da "razmotre svoju politiku" i "vode dijalog" s Teheranom o njegovom nuklearnom programu tvrdeći da ga nove sankcije neće spriječiti da nastavi njegovu provedbu.

"Ovo je dobar trenutak za drugu stranu da razmotri svoju politiku i umjesto protivljenja vodi dijalog s Iranom", kazao je glasnogovornik iranske diplomatije Hassan Ghashghavi za televiziju Press-TV.

"Prethodno iskustvo je pokazalo ništavnost sankcija. One nas neće spriječiti da branimo naša legalna prava", kazao je Ghashghavi.

Šest velikih sila koje učestvuju u razgovorima s Teheranom - Kina, SAD, Njemačka, Rusija, Francuska i Velika Britanija - treba da se sastanu u septembru.

One očekuju do tada odgovor Irana na njihovu ponudu da se vodi dijalog. Ako Iran ne pristane, SAD će insistirati na usvajanju novih međunarodnih sankcija za Islamsku Republiku Iran zbog njenog odbijanja da obustavi svoj nuklearni program.

Iran smatra kako ima pravo nastaviti obogaćivanje urana, dok je Vijeće sigurnosti UN-a u više navrata zahtijevalo da ono bude prekinuto.

Velike sile se plaše da bi iranski nuklearni program mogao biti iskorišten za vojne svrhe.