Svijet
0

Iran testirao raketu koja može nositi satelit

FENA
Iran je u ponedjeljak testirao raketu koja bi sljedeće godine trebalo da u orbitu ponese prvi satelit domaće proizvodnje za osmatranje, izvijestila je nacionalna televizija, ocijenivši da će ovaj potez vjerojatno povećati zabrinutost Zapada zbog nuklearnih planova Teherana.

Sposobnost iznošenja satelita u orbitu mogla bi, kako je prenio Reuters, značiti da je Iran ostvario napredak u razvoju raketne tehnologije. Satelit Omid (Nada) trebalo bi da bude lansiran do marta 2009.

"Moramo biti prisutni u orbiti na aktivan i utjecajan način", izjavio je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad uoči lansiranja rakete.

"Iran je načinio prvi korak (ka uspostavljanju prisustva u orbiti), odlučno, precizno i mudro", rekao je Ahmadinejad.

"Proizvodnja i lansiranje satelita jeste veoma značajno dostignuće", dodao je.

Teheran često saopćava da je ostvario napredak u raketnoj tehnologiji. U novembru je saopćio da je proizveo novu raketu dometa 2000 kilometara.

Zapadni stručnjaci podsjećaju da je teško procijeniti koliko je napredak zaista ostvaren jer Iran rijetko iznosi dovoljno detalja.

Prema njihovim tvrdnjama, dobar dio iranske tehnologije temelji se na unapređenju opreme proizvedene u drugim zemljama, uključujući Kinu i Sjevernu Koreju.

Zapadne države strahuju da Teheran pokušava ovladati tehnologijom za proizvodnju nuklearnog oružja, dok Iran tvrdi da su njegovi projekti isključivo mirnodopski i da su namijenjeni proizvodnji električne energije.