Svijet
0

Iran "strpljivo" nastavlja svoj atomski program

FENA
Iran odbija prekinuti aktivnosti u vezi s obogaćivanjem urana te strpljivo nastavlja svoj nuklearni program uprkos pritiscima, rekao je u ponedjeljak glavni iranski pregovarač Ali Laridžani, prenosi državna agencija Irna.

Dodao je kako odlučnosti Teherana neće naškoditi ni zahtjev američke državne tajnice Condoleezze Rice Ujedinjenim narodima da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o Iranu prema 7. poglavlju Povelje svjetske organizacije koje predviđa upotrebu vojne sile.

Iran je 9. aprila objavio da je uspio obogatiti uran u koncentraciji od 3,5 posto, dovoljnoj za pogon nuklearnih elektrana, te je odbio zahtjev Vijeća sigurnosti da se odrekne atomskoga programa do 28. aprila.

Tajnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana Ali Laridžani poručio je Grupi 5+1, koja se u ponedjeljak sastaje u Moskvi, da ne pravi iste greške i da stvori uslove za održavanje konstruktivnih pregovora.

Pet zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina) i Njemačka sastaju se u Moskvi gdje će razgovarati o iranskome nuklearnom sporu.

"Smatram da je jedna od grešaka počinjenih tokom nuklearne krize bilo na brzinu izdato saopštenje sa sastanka u Londonu. Tok pregovora mogao je ići razumnije. Naš je savjet da se iste greške ne ponavljaju i da se stvori ambijent za početak pregovora. Spremni smo za konstruktivne pregovore u cilju pronalaženja racionalnog rješenja", izjavio je Laridžani.