Svijet
0

Iran spreman za napad, ali smatra da je on malo moguć

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran smatra da postoji "mala mogućnost" napada na njegova nuklearna postrojenja, ali je spreman i na takvu eventualnost, izjavio je potpredsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju Mohammad Saidi.

"Smatramo da je malo moguće bombardirati naše nuklearne lokacije, ali smo ipak poduzeli neophodne mjere opreza", rekao je Saidi a navodi ga agencija Isna.

Posljednjih mjeseci, izraelski i američki zvaničnici nisu isključili mogućnost zračnog napada na nuklearne instalacije Irana kako bi zaustavili njegov program.

Saidi je ponovio da je njegova zemlja odlučna da nastavi svoj nuklearni program, posebno obogaćivanje urana.

"Bez obzira na usvajanje tako loših rezolucija u Vijeću sigurnosti , nastavili smo i nastavit ćemo naš rad", naglaso je on.

"Rezolucije Vijeća sigurnosti ne mogu spriječiti iranski narod da ostvari svoje ciljeve", rekao je on.

On je kazao da Iran želi "proizvoditi svoje nuklearno gorivo" kako bi spriječio velike sile da koriste isporuku goriva za buduće iranske nuklearne centrale kao "sredstvo pritisaka na Teheran".

Vladin glasnogovornik Gholamhussein Elham je izjavio u ponedjeljak da je Iran odlučan da postavi najmaje 3.000 centrifuga u Natanzu.

"Težimo ka proizvodnji nuklearnog goriva za koje će biti potrebno 3.000 i više centrifuga", rekao je Elham.

Iran trenutno posjeduje 164 kaskadne centrifuge u Natanzu koje obogaćuju najmanje pet posto urana, nivo koji je potreban za proizvodnju goriva za civilne nuklearne centrale.