|

Iran spreman pomoći Turskoj u izgradnji nuklearne elektrane

Iran spreman pomoći Turskoj u izgradnji nuklearne elektrane
0
F
FENA
15.11.2011. u 20:38
8
komentara
0

dijeljenja
Iran spreman pomoći Turskoj u izgradnji nuklearne elektrane
Iranski zvaničnik izjavio je u utorak da je Teheran spreman da sarađuje sa susjednim zemljama u oblasti nuklearne tehnologije, predlažući da može pomoći Turskoj da izgradi nuklearnu elektranu.
Sjedinjene Države, Evropska unije i njihovi saveznici sumnjaju da Iran pokušava razviti nuklearno naoružanje, i zato su, zajedno s Vijećem sigurnosti UN-a, uveli sankcije kako bi zaustavile obogaćivanje urana.

Međutim, Teheran je saopćio da će njegov nuklearni program proizvoditi električnu energiju i odbio je da zaustavi njegovo unapređivanje, javio je Reuters.

"Iran je razvio veoma sofisticiranu nuklearnu nauku i tehnološke mogućnosti, koje smo spremni podijeliti sa susjednim zemljama i prijateljskim zemljama u regionu", rekao je zvaničnik Muhamed Dževad Laridžani.

"Turska već godinama pokušava da izgradi nuklearnu elektranu, ali ni jedna zapadna zemlja ne želi da joj pomogne u izgradnji. Ovo je činjenica i za naše arapske susjede u regiji. Spremni smo na saradnju s njima u sklopu NPT-a", rekao je Laridžani misleći na Ugovor o neširenju (NPT), koji nalaže zabranu širenja tehnologije atomskog naoružanja.

"Ova 'vrata' smo spremni otvoriti. U nekim područijma Brazil je naprediji od nas, a u nekim smo mi napredniji od Brazila. Tako da i s njima možemo da sarađujemo", dodao je iranski zvaničnik.

Turska i Brazil glasali su protiv uvođenja četvrtog kruga sankcija Iranu u Vijeću sigurnosti UN-a zbog iranskog nuklearnog programa u junu 2010. godine.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...