Mahmoud Ahmadinejad
0

"Iran spreman na nuklearne pregovore krajem avgusta"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u ponedjeljak kako će Iran biti spreman za nuklearne pregovore sa svjetskim silama u avgustu.
  • Bit ćemo spremni da održimo razgovore s grupom 5+1 na kraju iranskog mjeseca mordada (treće sedmice avgusta), izjavio je iranski predsjednik u Teheranu.

Ahmadinejad je izjavio da u pregovore osim pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačku trebaju biti uključene zemlje kao što su Brazil i Turska, prenosi DPA.

Također je kazao da će tražiti od svih koji su uključeni u razgovore da pojasne svoje pozicije prema nuklearnom oružju u izraelskom posjedu.

Ahmadinejad je izjavio da je američki predsjednik Barack Obama zatražio od lidera Brazila i Turske da posreduju oko zamjene nuklearnog goriva za iranski nuklearni reaktor, ali da je nakon toga odbio ispoštovati dogovor.

  • Iran je de facto prihvatio posredovanje koje je predložio Obama lično, ali čim je postignut sporazum u Teheranu, SAD su insistirale na novoj rezoluciji UN-a (protiv Irana), izjavio je Ahmadinejad.

On je kazao da je sporazum iz Teherana pokazao iransku spremnost na razgovore sa svjetskim silama na osnovi razumijevanja i logike, ali da su SAD i njihove saveznice odgovorili novim sankcijama.