Svijet
0

Iran spreman na nove pregovore sa Sjedinjenim Državama oko Iraka

FENA
Iran je spreman da razmotri razgovore na visokom nivou sa Sjedinjenim Državama o sigurnosti u Iraku, javila je u srijedu zvanična novinska agencija Islamske Republike.

Vijest je uslijedila dan nakon što su se američki i iranski ambasadori sastali u Bagdadu i dogovorili da uspostave sigurnosni potkomitet koji bi predvodio razgovore o obnovi stabilnosti u ratom razorenoj zemlji.

"Pitanje pregovora između Irana i SAD-a oko Iraka na nivou zamjenika ministra vanjskih poslova je za razmatranje", navodi Irna riječi ministra vanjskih poslova Manuchehra Mottakija nakon sastanka vlade u Teheranu, prenosi AP.

Mottaki je izjavio da će "neophodne studije biti poduzete" u slučaju "zvaničnog zahtjeva SAD-a za novim razgovorima o Iraku na višem nivou.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je nakon razgovora u Bagdadu da bi se eksperti trebali sastati i do srijede kako bi razradili strukturu i mehanizam komiteta.

"Nadamo se da će nova runda razgovora biti na višem nivou ukoliko se ostvari napredak", izjavio je on na konferenciji za novinare nakon razgovora.

Naglašavajući, međutim, rastuće tenzije između dva neprijatelja, američki ambasador Ryan Crocker ponovio je optužbe da Iran podgrijava nasilje u Iraku naoružavanjem i obukom šiitskih milicija. On je upozorio da nikakav napredak neće biti moguć dok se iranske aktivnosti na terenu ne promijene.

Iranski ambasador Hassan Kazemi Qomi usprotivio se tvrdnjom da Iran pomaže Iraku u bavljenju sa sigurnosnom situacijom, ali da su Iračani "žrtvovani terorom i prisustvom stranih snaga" na njihovoj teritoriji.

On je izjavio u utorak da je njegova delegacija također zatražila oslobađanje petorice Iranaca zatočenih od američkih snaga u Iraku. Sjedinjene Države tvrde da su petorica povezana s elitnim iranskim Quds snagama, koje optužuju za naoružavanje i obuku iračkih militanata. Iran tvrdi da su njih pet diplomati koji su legalno boravili u Iraku.

Krhka iračka vlada insistira na više kontakata između dvije zemlje koje imaju najveći utjecaj na njenu budućnost, a Iran je u više navrata signalizirao spremnost da sjedne za pregovarački sto.

Iran ima značajan utjecaj u Iraku, gdje su većina stanovništva također šiitski muslimani i gdje se za mnoge političke stranke smatra da imaju veze s Teheranom.

Sjedinjene Države prekinule su diplomatske veze s Islamskom Republikom nakon upada rulje u američku ambasadu u Teheranu u 1979. i držanja američkih talaca 444 dana.