Svijet
0

Iran spreman da ponudi bezuslovne garancije

FENA
Iran je u utorak izrazio spremnost da pruži garancije da njegov nuklearni program neće biti usmjeren u vojne ciljeve ako se ovaj dosje skine sa stola Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U svom govoru na konferenciji o razoružanju u Ženevi, iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki je izjavio da će njegova zemlja nastojati povratiti povjerenje ako pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka vrate dosje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

"Kako bismo pokazali da smo spremni da riješimo problem, dozvolite mi da naglasim da ukoliko pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka prenesu iransko nuklearno pitanje s Vijeća sigurnosti na IAEA-u, moja zemlja će biti spremna da ponudi garancije neophodne da povrati povjerenje da neće skrenuti svoj nuklearni program", rekao je ministar.

U Teheranu je glasnogovornik vlade predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada u utorak "u cijelosti isključio" prekid aktivnosti na obogaćivanju urana, ključni zahtjev međunarodne zajednice.

U ponedjeljak navečer su ambasadori u UN-u pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka "postigli pomak" ka izradi nove rezolucije koja će zahtijevati novi prekid aktivnosti obogaćivanja urana, saopćio je britanski ambasador.

Sadržaj teksta je još uvijek u razmatranju, a u kojemu bi trebalo pojačati sankcije usvojene u decembru prošle godine u rezoluciji 1737.