'Iran snabdijevamo samo odbrambenim oružjem'

F
FENA
22.12.2008. u 13:58
0
1
'Iran snabdijevamo samo odbrambenim oružjem'
0
'Iran snabdijevamo samo odbrambenim oružjem' Foto: Reuters
Ruska državna agencija za izvoz naoružanja saopćila je u ponedjeljak da snabdijeva Iran odbrambenim oružjem, uključujući projektile zemlja-zrak, ali nije spomenula da li te nabavke uključuju sofisticirane dugometne projektile S-300.
Iranski mediji javili su u nedjelju da je Rusija počela snabdijevati tu zemlju projektilima S-300 - čemu su se Izrael i Sjedinjene Države žestoko usprotivili.

Agencija Rosoboronexport navodi u saopćenju da je "samo oružje odbrambene prirode uručeno Iranu, uključujući protivavionsko oružje". U saopćenju se dodaje da su ranije Iranu prodani sistemi za zračnu odbranu Tor-M1, prenosi AP.

"Rusija razvija vojno-tehničku saradnju s Iranom strogo se pridržavajući svojih međunarodnih obaveza koje proističu iz sporazuma o neširenju naoružanja. Ta saradnja ne može biti izvor zabrinutosti trećih zemalja", navodi se u saopćenju.

Zvaničnik koji je odgovarao na telefonski poziv u sjedištu Rosoboronexporta izjavio je kako ne može odgovoriti da li je Moskva snabdjela Teheran raketama S-300.

Izrael i Sjedinjene Države strahuju da će, Iran, ukoliko dođe u posjed raketa S-300, koristiti ih da zaštiti svoju prvu nuklearnu elektranu sada u izgradnji u Bushehru od strane ruskih ugovarača. To bi učinilo svaki mogući vojni udar po elektrani znatno težim.

Izrael, Sjedinjene Države i veći dio međunarodne zajednice vjeruju da Iran tajno razvija nuklearno oružje. Teheran insistira da je njegov program obogaćivanja urana isključivo namijenjen civilnim energetskim potrebama.

Bushehr bi trebao biti pušten u pogon početkom 2009. nakon višestrukih odlaganja.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: