Svijet
0

Iran: Sjedinjene Američke Države biće ponižene ako nas napadnu

FENA
Iranski ministar odbrane izjavio je u ponedjeljak kako će svaki američki vojni napad zbog njegovog nuklearnog programa rezultirati ponižavajućim porazom za Sjedinjene Države, javila je zvanična novinska agencija Irna.

On je govorio na godišnjicu pokušaja američke vojske iz 1980. da spasi Amerikance koji su držani kao taoci u Teheranu. Misija je propala kada su se američki helikopteri srušili i pješčanoj oluji u pustinji Tabas u istočnom Iranu.

"Ako Amerika izabere vojnu opciju, čeka je ponižavajući poraz, gori nego neuspjeh u pustinji Tabas", nsvela je Irna izjavu ministra odbrane Mostafe Mohammada-Najjara.

Iran tvrdi kako je ta oluja bila "Božiji gnjev".

Iran je u sporu sa Zapadom oko svog nuklearnog programa, za koji Sjedinjene Države tvrde kako ima za cilj stvaranje nuklearnih bombi. Washington tvrdi kako želi diplomatsko rješenje, ali je odbio odbaciti vojnu akciju, podsjeća Reuters.

"Pojavljivati se s pitanjem vojne opcije, prijetiti Iranu njom, proturječi povelji Ujedinjenih nacija i ostalim međunarodnim pravilima", izjavio je Najjar.