Nakon ere Trumpa
0

Iran se želi vratiti nuklearnom sporazumu, očekuju da im Biden ukine sankcije

S.M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joa Bidena da se vrati nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine i povuče sankcije koje je nametnuo Donald Trump.

"Ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. mi ćemo u potpunosti poštovati naše obaveze definisane potpisanim ugovorom" istakao je Rouhani te dodao da je vrijeme tiranske vladavine Trumpa došlo kraju.

Tokom mandata Donalda Trumpa odnosi Irana i SAD-a bili su na jako niskom nivou, naročito nakon ubistva iranskom generala Qasema Soleimanija.

Zajednički sveobuhvatni plan aktivnosti (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) službeni je naziv sporazuma potpisanog 2018. godine u Beču s ciljem ograničavanja civilnog nuklearnog programa Irana.

Ostalih pet država potpisnica sporazuma (Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), nakon odluke Donalda Trumpa o povlačenju potpisa, nisu napustile dogovor sa Iranom. Međutim, nakon toga, Iran je povećao nivo obogaćivanja urana iznad limita dogovorenog ugovorom što je izazvalo strahovanje da bi Teheran mogao težiti obnavljanju programa proizvodnje nuklearnog oružja.

Tokom trajanja predsjedničke kampanje Joe Biden je rekao da će, u slučaju da bude izabran, ponuditi Teheranu obnavljanje sporazuma ako se Iran bude striktno držao dogovorenih principa.

S obzirom na ishod američkih izbora i poruke Rouhanija, velike su šanse da Iran i SAD ponovo približe stavove i vrate se na put saradnje.