{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran se mora pridržavati zahtjeva IAEA-e

F
14.1.2006. u 00:06
0
0
Iran se mora pridržavati zahtjeva IAEA-e
0
Iran se mora pridržavati zahtjeva IAEA-e
Iran mora ispuniti zahtjeve Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prije nego se s evropskom trojkom nastave pregovori o njegovom nuklearnom programu, saopštilo je u petak nekoliko diplomata UN-a.
"Imamo vrlo ozbiljnu situaciju s Iranom. Ne radi se o svađi između trojke Evropske unije (EU3) (koja pregovara s Teheranom) i Irana, već o interesu međunarodne zajednice u cjelini", rekao je novinarima britanski ambasador pri UN-u Emyr Jones Parry.

"Naš interes je da se Iran mora pridržavati uputa Borda guvernera IAEA-e", dodao je on. "Čim se to ispuni, doći će do uzajamnog razumijevanja, ukoliko je Iran spreman da se vrati pregovorima, bit će nam drago".

"Uspostaviti povjerenje između Irana i međunarodne zajednice je temeljni zahtjev, i on zavisi od Irana", dodao je britanski ambasador.

Kineski ambasador Wang Guangya je rekao kako se nada da će "Iran surađivati s EU3. Ukoliko ne budu surađivao, doći će do mnogih međunarodnih problema".

IAEA traži da Iran prekine aktivnosti na obogaćivanju urana, a sve njegove nuklearne aktivnosti da budu podvrgnute kontroli.

"Iranci moraju poštivati obaveze koje je definirala IAEA i pridržavati se propisa Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekao je generalni sekretar UN-a Kofi Annan. "Oni mogu insistirati na svojim pravima, ali moraju poštivati svoje obaveze", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: