Svijet
0

Iran se mora pridržavati zahtjeva IAEA-e

FENA
Iran mora ispuniti zahtjeve Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prije nego se s evropskom trojkom nastave pregovori o njegovom nuklearnom programu, saopštilo je u petak nekoliko diplomata UN-a.

"Imamo vrlo ozbiljnu situaciju s Iranom. Ne radi se o svađi između trojke Evropske unije (EU3) (koja pregovara s Teheranom) i Irana, već o interesu međunarodne zajednice u cjelini", rekao je novinarima britanski ambasador pri UN-u Emyr Jones Parry.

"Naš interes je da se Iran mora pridržavati uputa Borda guvernera IAEA-e", dodao je on. "Čim se to ispuni, doći će do uzajamnog razumijevanja, ukoliko je Iran spreman da se vrati pregovorima, bit će nam drago".

"Uspostaviti povjerenje između Irana i međunarodne zajednice je temeljni zahtjev, i on zavisi od Irana", dodao je britanski ambasador.

Kineski ambasador Wang Guangya je rekao kako se nada da će "Iran surađivati s EU3. Ukoliko ne budu surađivao, doći će do mnogih međunarodnih problema".

IAEA traži da Iran prekine aktivnosti na obogaćivanju urana, a sve njegove nuklearne aktivnosti da budu podvrgnute kontroli.

"Iranci moraju poštivati obaveze koje je definirala IAEA i pridržavati se propisa Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekao je generalni sekretar UN-a Kofi Annan. "Oni mogu insistirati na svojim pravima, ali moraju poštivati svoje obaveze", dodao je on.