Svijet
0

Iran: Razvoj nuklearnog programa je nepovratan proces

FENA
Iran je nedjelju saopštio da je njegov nuklearni program nepovratan proces bez obzira na zahtjev Ujedinjenih naroda kojim se traži prekid obogaćivanja urana, a do čijeg isteka ima još pet dana.

Iran neće odustati od rada na obogaćivanju urana, pa čak i uz moguće prijetnje, kazao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Teheranu.

Ranije ovog mjeseca Teheran je prvi put objavio da je obogatio uran koristeći 164 centrifuge, što je korak naprijed ka velikoj proizvodnji nuklearnog goriva, koje može biti korišteno za proizvodnju atomskog oružja ili za nuklearne reaktore za civilnu proizvodnju struje, javlja AP.

"Nuklearno istraživanje će se nastaviti. Suspenzija (nuklearnih aktivnosti, uključujući obogaćivanje urana) nije u našem programu. Ovo je nepovratan proces", kazao je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Sjedinjene Države i neki saveznici optužuju Iran da koristi program kao paravan za proizvodnju oružja. Iran kaže da je njegov nuklearni program isključivo civilni.

Rok Vijeća sigurnosti koji ističe u petak nije obavezujući, ali Amerika i Britanija traže da ga Iran ispuni ili će ove zemlje tražiti donošenje rezolucije koja će zahtjev učiniti prinudnim, što podiže mogućnost donošenja sankcija.

"Iran neće odustati od svojih prava i pripremio je planove za sve moguće situacije", kazao je Asefi.