Svijet
0

Iran: Ratni brodovi uplovili u sirijsku luku radi "obuke" mornarice

FENA
Dva ratna broda koja je Iran prošle sedmice poslao u Sredozemno more uplovila su u sirijsku luku Tartous zbog "obučavanja" sirijske mornarice, izvijestila je televizijska mreža za 24-satno informiranje Irinn.

Dva broda, razarač Naghdi i transportni brod Kharg, "namijenjena su obuci sirijske mornarice na temelju ugovora (o vojnoj suradnji) zaključenog" između Teherana i Damaska, dodaje mreža na svojoj internetskoj stranici.

Mreža nije navela o kakvoj je obuci riječ. Ovo je tek drugi put nakon Islamske revolucije 1979. godine da iranski ratni brodovi ulaze u Sredozemno more.

Prva misija Kharga i fregate Alvanda u Siriji u februaru 2011. godine potaknula je zabrinutost Izraela koji je svoju mornaricu stavio u stanje pripravnosti, dok je Washington upozorio iranske brodove da "ne poduzimaju nikakvu akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost".

Izrael je u subotu upozorio da će "pratiti kretanje dvaju brodova i paziti da se ne približe izraelskoj obali".

  • Ovaj ulazak iranskih brodova u Mediteran treba "pojačati prisutnost Irana u međunarodnim vodama, što je njegovo prirodno pravo i potvrda naše pomorske moći", rekao je u iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi za službenu agenciju Irnu.

Prisutnost iranskih brodova u sirijskoj luci događa se u trenutku kada režim u Damasku, glavnog saveznika Teherana na Bliskom istoku, potresa narodna pobuna koju vlasti guše u krvi.

U zadnjih godinu dana u nasilju u Siriji poginule su hiljade ljudi, zbog čega je međunarodna zajednica gurnula tu zemlju u međunarodnu izolaciju.