Svijet
0

Iran protjerao kanadskog ambasadora

FENA
Iran je naredio kanadskom ambasadoru da napusti zemlju, saopćio je u ponedjeljak navečer kanadski ministar vanjskih poslova nazivajući taj potez neopravdanim.

Ministar vanjskih poslova Maxime Bernier sugerirao je kako je protjerivanje ambasadora Johna Mundyja, koji je nedavno imenovan ali još nisu primljeni njegovi akreditivi, osvetnički potez vlade u Teheranu, javio je AP.

Kanada i Iran već neko vrijeme pokušavaju doći do sporazuma o razmjeni ambasadora.

"Nažalost, nismo mogli prihvatiti kandidate koje je Teheran predložio. Smatramo da je protjerivanje našeg ambasadora žalosna i neopravdana posljedica te situacije. Kanada je i dalje spremna primiti iranskog ambasadora čim joj se predstavi podoban kandidat", navodi Bernier u izjavi za javnost.

U izjavi se ne pojašnjava zašto je iranski kandidat neprihvatljiv Kanadi.

"Iran je odbijao dopustiti našem ambasadoru da preda akreditive i time u potunosti preuzme svoju dužnost. Oni su odlučili pogoršati naše odnose", izjavio je glasnogovornik kanaskog ministarstva vanjskih poslova Shaun Tinkler.

Bernier je izjavio da će kanadsku ambasadu sada predvoditi otpravnik poslova, diplomat broj dva u toj zemlji. Dvije zemlje će zadržati ambasade u prijestonicama i obavljat će normalne dužnosti, navodi se u saopćenju.

Diplomatski spor uslijedio je dan nakon što je iranski otpravnik poslova izrazio nezadovoljstvo što je kanadska vlada ignorirala zahtjeve njegove zemlje.

Seyed Mahdi Mohebi izjavio je u intervjuu za Canadian Press da je dva puta tražio nastavak kontakata na visokom nivou ministara vanjskih poslova.