Svijet
0

Iran pronašao više tijela nakon potresa, javnost kritikuje vlast

FENA
Spasilački timovi u Iranu u utorak su pronašli još tijela, tri dana nakon što su sjeverozapad zemlje pogodila dva snažna zemljotresa u kojima je stradalo više od 300 osoba.

Zvaničnici su umanjili značaj izvještaja da bi broj žrtava mogao porasti, prenosi Reuters.

Zemljotresi jačine 6,4 i 6,3 stepena Richterove skale pogodili su pokrajinu Istočni Azerbejdžan u subotu poslijepodne, sravnivši sa zemljom sela i uzrokojući povrede više hiljada osoba oko gradova Ahar, Varzagan i Haris, u blizini pokrajinske prijestolnice Tabriz.

Spasilački tim je koristio pse tragače i izvukli su tijelo mlade žene u selu Sorgav, javila je novinska agencija Fars u utorak.

U drugom izvještaju iranske agencije Labur navodi se da je više stotina sela pretrpjelo tešku materijalnu štetu, što je izazvalo zabrinutost da bi se broj mrtvih mogao povećati, dok spasioci pretražuju prethodno nepristupačna područja.

Međutim, zvaničnici su odbacili ideju da bi broj žrtava mogao značajno porasti, kazavši da bi konačna brojka mogla biti čak i manja od sadašnjih procjena.

"Mnoge brojke su zasnovane na špekulacijama i nisu dokumentirane. Ne možemo objaviti precizan broj stradalih, ali vjerujemo da je ispod 300", rekao je Behram Samadi Rad, pokrajinski mrtvozornik.

U Teheranu, Karaju i Komu više hiljada je posjećivalo klinike i darovalo krv za povrijeđene.