Zvanični stavovi
219

Iran priznao da je nenamjerno srušio ukrajinski avion sa 176 putnika

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je zvanično priznao su da njegove vojne snage u utorak "nenamjerno" srušile avion sa 176 putnika i članova posade u blizini Teherana nedugo nakon polijetanja.
Generalštab iranskih oružanih snaga kaže da je ukrajinski let International 75 Airlines, koji se srušio neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu, 8. januara, srušen zbog ljudske greške, navodi državna Press TV. Iran je nenamjerno ciljao putnički avion, kaže se u zvaničnom saopćenju.
Američki zvaničnici ranije su rekli da su mislili da je avion oboren s dvije ruske rakete zemlja-zrak, vjerovatno slučajno. U Boeingu 737 ukrajinske aviokompanije stradalo je 82 Iranaca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca.
"Tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga je da je ljudska greška u doba krize uzrokovana američkim avanturizmom dovela do katastrofe. Naše duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće našem narodu, porodicama svih žrtava i drugim pogođenim zemljama", naveo je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

Istragom se i dalje nastoji procesuirati ova velika tragedija i neoprostiva grešku", naveo je predsjednik Irana Hassan Rouhani.