Iran prijeti obustavom prodaje nafte zemljama EU

F
FENA
20.2.2012. u 15:25
0
20
Iran prijeti obustavom prodaje nafte zemljama EU
0
Iran prijeti obustavom prodaje nafte zemljama EU
Iran će prestati prodavati naftu i drugim evropskim zemljama, osim Francuske i Velike Britanije, ako Evropa nastavi s "neprijateljskim djelovanjem" protiv Teherana, izjavio je u ponedjeljak predsjednik iranske nacionalne naftne kompanije NIOC Ahmed Galebani.
Galebani, na kojega se poziva agencija Mehr, spomenuo je naročito Njemačku, Portugal i Holandiju kao zemlje koje bi mogle biti pogođene ovom mjerom.

Teheran je saopćio u nedjelju da će prestati sa svakom prodajom nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji, dvjema zemljama EU-a koje su najoštrije u uvođenju sankcija protiv Irana.

Ta mjera je uveliko simbolična budući da su London i Pariz gotovo prestali s uvozom iranske sirove nafte s obzirom na embargo EU-a koji će stupiti na snagu 1. jula.

Italija, Španja i Grčka, koje kupuju većinu iranskog izvoza sirove nafte prema Evropi, mogle bi biti kažnjene ako Teheran ostvari svoje prijetnje.

"Vrlo je sigurno da će, ako se neprijateljska djelovanja (EU-a protiv Irana) nastave, izvoz nafte prema ovim zemljama biti prekinut", rekao je Galebani.

Iran je u 2011. godini prodavao oko 500.000 barela nafte dnevno, ili gotovo 20 posto svog bruto izvoza Evropskoj uniji.

Galebani je međutim rekao da "da se ovaj obim smanjio", ne precizirajući u kojim proporcijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: