Svijet
0

Iran prijeti napadom na Izrael u slučaju "zlog" djelovanja SAD-a

FENA
Iran je zaprijetio u utorak da će napasti Izrael odgovarajući na bilo kakav "zli" čin koji bi počinile Sjedinjene Države, i kazao da je obogatio uran skoro do granice maksimalnog nivoa kompatibilnog s civilnom upotrebom za proizvodnju struje.

Prkosne izjave stigle su kratko prije početka sastanka svjetskih moćnika u Parizu, gdje će se raspravljati o sljedećim koracima nakon što je Iran odbacio UN-ov poziv da prestane obogaćivati uran, javlja Reuters.

Visoki zvaničnici stalnih članica UN-ovog Vijeća sigurnosti - Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država, kao i Njemačke, razgovarat će o tome kako zaustaviti iranski nuklearni program, za koji zapadne zemlje smatraju da je namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja.

Iran je odbio optužbe i ne želi prestati s obogaćivanjem urana u civilne svrhe, što je, kako kaže, njegovo pravo.

Šef Iranske agencije za atomsku energiju Gholamreza Aghazadeh je kazao da je njegova zemlja pročistila uran do 4,8 procenata, što je na granici, koja se kreće od 3 do 5 procenata, za gorivo koje se koristi u nuklearnim elektranama.

"Obogaćivanje iznad 5 procenata nije u našem programu", kazao je Aghazadeh studentskoj novinskoj agenciji ISNA.

Iran je ranije saopćio da je obogatio uran do više od 4 procenta, što je daleko od potrebnog nivoa za pravljenje bombe koji iznosi 80 procenata.