Svijet
0

Iran prijeti kurdskim separatistima u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je zaprijetio da će vojno napasti kurdske separatiste koji imaju baze u Iraku, odakle napadaju određene ciljeve u Iranu.

"Teroristima neće biti dozvoljeno da nađu utočište na iračkoj teritoriji i da odatle napadaju Iran uz pomoć Amerike i cionističkog (izraelskog ) režima", izjavio je jedan vojni zvaničnik, prenosi zvanična novinska agencija IRNA.

"Akcije će biti preduzeta protiv tih terorista", ističe se u Teheranu.

Iranska artiljerija povremeno gađa pogranični region u sjevernom Iraku, u kome se kriju pripadnici sepratističke iransko-kurdska grupe koja sebe naziva Partija za slobodan život Kurdistana.

Prekogranični napadi Irana izazvali su proteste iračkih Kurda koji su, poslije američke vojne intervencije u Iraku, u sjevernom dijelu te zemlje stekli određena autonomna prava.

Predsjednik te grupe Masud Barzani je početkom mjeseca osudio povremena granatiranja sjevernog Iraka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje.

U Teheranu, međutim, optužuju Barzanija da je omogućio iranskim Kurdima da u tom regionu organizuju "baze za obučavanje" novih boraca i to bez znanja vlade u Bagdadu.

Na četvoromeđi Turske, Sirije, Irana i Irana živi više od 20 miliona Kurda čiji nacionalisti, kako ih optužuju zvaničnici ovih zemalja, teže da stvore nezavisnu državu - Kurdistan.