{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran predao Ban Ki-moonu prijedlog za rješavanje svjetskih problema

F
14.5.2008. u 14:39
0
0
Iran predao Ban Ki-moonu prijedlog za rješavanje svjetskih problema
0
Iran predao Ban Ki-moonu prijedlog za rješavanje svjetskih problema
Foto: AFP
Iran je predao generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu prijedloge za rješavanje svjetskih problema, izjavio je u srijedu glasnogovornik iranske diplomatije, a navodi ga zvanična agencija Irna.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Paket je kompletiran i naš ambasador u New Yorku ga je dostavio generalnom sekretaru UN-a", izjavio je Mohammad Ali Hosseini.

Taj paket je dostavljen i šefu evropske diplomatije Javieru Solani, i Velikoj Britaniji, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, i Švicarskoj, koja zastupa američke interese u Iranu.

On treba da bude dostavljen Pekingu i Moskvi.

Teheran je isključio svaki prekid obogaćivanja urana, kako to zahtijeva šest velikih sila, izražavajući, zauzvrat, svoju volju za rješavanjem problema širenja nuklearnog oružja u svijetu.

Prema Ahmadu Khademu al-Melehu, predstavniku štampe u Vijeću nacionalne sigurnosti, "Islamska Republika Iran smatra da Iran, Evropa i velike sile, poput Kine i Rusije, mogu surađivati u domenima demokratije, sigurnosti, energije i ekonomije".

"Vezano za nuklearno pitanje, ovim zemljama je predloženo sedam domena i rješenja, dodao je on a navodi ga agencija Isna.

Iran je predmet četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, od kojih tri sa sankcijama, kako bi prekinuo obogaćivanje urana i tješnje surađivao s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: