Svijet
0

Iran pred obnavljanjem odnosa sa Egiptom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran i Egipat su pred obnavljanjem punih diplomatskih odnosa, saopćio je danas iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki, ali nije precizirao kada će ti odnosi biti ponovno uspostavljeni.

Iran je prekinuo odnose s Egiptom 1979. godine kada je predsjednik Anwar el Sadat dozvolio iranskom šahu Rezi Pahlaviju, svrgnutom u islamskoj revoluciji, da dođe u Kairo. Dvije zemlje sada imaju diplomatska predstavništva u vidu interesnih centara, ali nemaju ambasade na nivou ambasadora.

"Na ivici smo uspostavljanja zvaničnih političkih odnosa sa Egiptom", rekao je Mottaki na konferenciji za štampu u Teheranu, dok su egipatski zvaničnici dosad bili prilično suzdržani u izjavama o ovom pitanju.

Kairo je naveo da bi u Teheranu trebalo promijeniti naziv ulice koja nosi ime Sadatovog ubice i uklonjeni svi murali ubice. Egipatski zvaničnici su dodali da prethodno i neka sigurnosna pitanju moraju biti riješena.

"Moj predstavnik je sada u Egiptu i treba da preda poruku mom kolegi, tako da iransko-egipatski odnosi idu sada naprijed prirodnim putem", izjavio je Mottaki bez iznošenja drugih detalja, prenosi Reuters.

Ali Asgar Mohammadi, pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova za Bliski istok i za sjevernu Afriku, nalazi se u posjeti Kairu gdje razgovara o palestinskom pitanju, navelo je u saopćenju egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. Za sada nije bilo detalja o toj specijalnoj poruci.

Mottakijevi komentari su uslijedili poslije prvih direktnih razgovora egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada koji su u telefonskom razgovoru prošle sedmice razgovarali o palestinskom pitanju i drugim problemima regije.