Svijet
0

Iran prebacuje oružje talibanima u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns optužio je Iran u utorak u Parizu da prebacuje oružje talibanskim pobunjenicima u Afganistanu, što je najdirektnija optužba koju je dosad uputio neki visoki zvaničnik SAD-a.

Burns je novinarima u francuskoj prijestonici kazao kako Iran finansira pobunjeničke pokrete na Bliskom istoku i dodao da ta zemlja sada "čak prebacuje oružje talibanima u Afganistanu", javio je AP.

"To je zemlja koja pokušva pokazati svoju snagu, ali na način koji šteti interesima svih ostalih u svijetu. Mislim da su se uveliko preračunali", prokomentirao je Burns.

Prošle sedmice je američki ministar odbrane Robert Gates izjavio u Afganistanu da talibanski borci protiv režima imaju iransko oružje, ali nije optužio Teheran da je odgovoran za to.

Američka agencija podsjeća da su prošlog mjeseca vlade nekih zapadnih i zalivskih zemalja optužile Teheran da tajno podržava i talibanske pobunjenike u Afganistanu, osim što se već neko vrijeme govori o mogućoj pomoći Irana pobunjenicima u Iraku.

Britanski premijer Tony Blair je ukazao, u članku koji je list "The Economist" objavio 31. maja, kako je u Afganistanu jasno da "talibani imaju podršku, i u oružju... nekih dijelova iranskog režima".