Svijet
0

Iran potvrdio nastavak nuklearnih aktivnosti

FENA
Iran je u ponedjeljak potvrdio da će nastaviti svoje nuklearne aktivnosti, što bi moglo osnažiti poziv da Islamska Republika bude prijavljena Vijeću sigurnosti radi mogućih sankcija.

"Iran će danas nastaviti istraživanja nuklearnog goriva, kako je i predviđeno", izjavio je vladin glasnogovornik Gholamhossein Elham na konferenciji za novinare u ponedjeljak ujutro, javio je Reuters.

Evropski i američki zvaničnici tvrde da bi ako Iran nastavi s tim potezima, diplomatski napori na rješenju spora mogli biti ugroženi i da bi to moglo dovesti do prijavljivanja Teherana Vijeću sigurnosti radi mogućih sankcija.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohamed ElBaradei, izjavio je televizijskoj mreži Sky News u intervjuju koji je obvjavljenom u ponedjeljak da svijetu "ističe strpljenje s Iranom".

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlji predsjedava Evropskom unijom, izjavila je kako je iranska odluka "pogrešan korak u pogrešnom pravcu i predmetom je ozbiljne zabrinutosti".

Iran insistira na tome da su njegove ambicije isključivo miroljubivce i tvrdi kako ima pravo obogaćivati uran na vlastitom tlu.

EU i SAD podržale su plan koji je iznijela Moskva da Iran obogaćuje uran u Rusiji, koja bi dala uvjeravanja da je uran obogaćen samo do nivoa koji se može koristiti za proizvodnju energije, a ne za proizvonju nuklearnih bombi.

"Uklonit ćemo pečate i objavljujemo kako smo spremni početi istraživanja od ponedjeljka", izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak bi trebalo da održi svoju prvu veliku konferenciju za novinare otkako je preuzeo dužnost u augustu.